Wednesday 9 July 2014

RESEPI KEGEMARAN KELUARGA ANGAH




ASAM PEDAS DAGING

1/2 kilo daging - direbus
20 tangkai cili kering

1 " halia
1" kunyit hidup
Sedikit belacan
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 camb kerisik kelapa
1/4 cawan air asam jawa - jangan terlalu pekat (nanti terlalu masam)
1 camt serbuk lada hitam
2 camb serbuk kari
2 batang serai
Garam dan serbuk perasa
10 helai daun kesum
5 biji bendi
2 biji tomato

Caranya

1.  Kisar cili kering,bawang putih ,bawang merah,halia,kunyit dan belacan.
2.  Tumis bahan yang dikisar sehingga pecah minyak / keluar minyak
3.  Masukan serbuk kari. Kacau rata .  Biarkan sebentar.
4.  Kemudian masukkan daging beserta stoknya.  Jika stok tadi terlalu sedikit
     bolehlah ditambahkan sedikit air.  Masakan ini tidak boleh terlalu cair.
5.  Masukan serai,garam,perasa,sebuk lada hitam dan kerisik.  Biarkan mendidih.
6.  Bila kuah agak pekat masukan daun kesum,bendi diikuti dengan tomato
7.  Sesuaikan rasa dan bolehlah dihidangkan...untuk family tersayang..

Anak-anak angah memang suka sangat lauk ni.  Tambahan bila dijadikan juadah berbuka...

No comments:

Post a Comment