Monday 7 July 2014

Kali ini angah nak kongsi lagi resepi pucuk paku jugak...sepupu pucuk midin ! ini resepi kegemaran angah jugak tau...


RENDANG PUCUK PAKU ALA ANGAH.....TU DIA..

1 ikat pucuk paku ( bersihkan)
Isi kerang dari 1 kilo kerang (bersihkan)
30 biji cili padi
2 inchi kunyit hidup
2 keping asam gelugur
2 batang serai
2 camb kerisik kelapa

3 cawan santan pekat (dari 2 biji kelapa)
Garam secukup rasa

Caranya mudah aje...

1. Kisar cili dan kunyit kemudian masukan isi kerang ke dalam kuali bersama cili kisar tadi
2. Biarkan mendidih sebentar kemudian .  Kemudian masukkan garam,asam dan serai serta santan
3. Masukan kerisik, biarkan mendidih sebentar,  bila sudah agak pekat barulah masukkan pucuk paku.
4. Jangan masak terlalu lama...nanti pucuk paku terlalu lecuh

Actualy....rendang angah ni memang cukup simple...you know what? rendang ni memang tidak diletakkan bawang dan lain-lain rencah...inilah resepi asli ibu mertuaku.  Omak mentuo angah cakap
kalau rendang cili api tak perlu dicampurkan bawang...nanti lari tune nye...(itu ilmu dia lah kan..) angah belajar masak rendang maman dan rendang yang menggunakan cili padi dari dia la..because I'M JOHOREAN....hahaha..omak mentuo angah dari Rembau most wanted yoooo..
Sekurang-kurang banyak ilmu memasak NS Style dah omak mentuo angah turunkan.
Terima kasih mak....thats why resepi angah sedikit pedas....ikut lidah En.Hubby !

No comments:

Post a Comment