Monday 21 July 2014

Ahah....ni menu spcial angah..


KARI UDANG SPECIAL

500 gm udang (bersihkan)
1 peket cendawan tiram - disiat-siat
5 batang kacang panjang - dipotong 1"
2 camb kerisik
1 peket serbuk kari ikan
5 cawan santan
Garam
1 tangkai daun kari
rempah penumis
minyak untuk menumis

Bahan untuk dikisar

5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm kunyit
20 biji cili padi

caranya

1.  Panaskan minyak dan tumiskan rempah penumis dan daun kari
2.  Masukkan rempah kari tumis sehingga naik baunya.
3.  Masukan santan.  Kacau sebentar.
4.  Masukkan udang dan garam.  Biarkan mendidih hingga kuah masak
5.  Masukan kerisik.  Masukkan cendawan kemudian kacang panjang
6.  Biarkan mendidih dan betul-betul masak barulah boleh diangkat.

1. 

No comments:

Post a Comment