Monday 21 July 2014

My Simple Menu...



SAMBAL PETAI UDANG

1 kg udang sederhana besar (dibersihkan)
2 senduk gulai cili kisar + kisar bersama 2 ulas bawang putih+belacan
2 camb air asam jawa
1/2 cawan petai
1 labu bawang besar dihiris
Garam,gula dan serbuk perasa (ikut citarasa masing-masing)
Minyak masak untuk menumis

Caranya

1.  Tumis cili kisar dengan api yang perlahan sehingga cili garing
2.  Setelah itu masukkan gula.  Biarkan sebentar.
3.  Kemudian masukkan garam dan perasa serta air asam jawa.
4.  Masukan  air untuk sebatikan bahan tadi.
5.  Masukan petai.  Biarkan petai lembut sedikit .
6.  Masukan udang dan diikuti dengan hirisan bawang besar.
7. Biarkan sebentar sehingga udang masak dan sambal pekat sedikit.
8. Sesuaikan rasa dan bolehlah dihidangkan.

Simple dan sedap...my style.

No comments:

Post a Comment