Semalam adalah kenangan Hari ini adalah kenyataan ....dan esok adalah harapan
Monday, 21 July 2014
Ahah....ni menu spcial angah..
KARI UDANG SPECIAL
500 gm udang (bersihkan)
1 peket cendawan tiram - disiat-siat
5 batang kacang panjang - dipotong 1"
2 camb kerisik
1 peket serbuk kari ikan
5 cawan santan
Garam
1 tangkai daun kari
rempah penumis
minyak untuk menumis
Bahan untuk dikisar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm kunyit
20 biji cili padi
caranya
1. Panaskan minyak dan tumiskan rempah penumis dan daun kari
2. Masukkan rempah kari tumis sehingga naik baunya.
3. Masukan santan. Kacau sebentar.
4. Masukkan udang dan garam. Biarkan mendidih hingga kuah masak
5. Masukan kerisik. Masukkan cendawan kemudian kacang panjang
6. Biarkan mendidih dan betul-betul masak barulah boleh diangkat.
1.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment